posturologi_70.jpg

Hvad er posturologi?

Posturologi er en beskrivelse af kroppens stilling. Dvs., at mange af os har en skævhed, hvis vi ikke bevidst tænker på at stå oprejst. Vores kropsstilling udgøres alene af musklerne, og musklerne har to funktioner:

  1. At kunne bevæge sig. Det kaldes en dynamisk evne.
  2. At støtte skelettet, så vi kan stå oprejst. Den kaldes muskeltonus.

Vi kan stå oprejst på grund af muskelspænding i visse muskler. Den spændthed kan vi ikke påvirke ved at slappe af eller stå anderledes, da den er centralt reguleret fra hjernen og ligger til grund for kroppens stilling. Den skævhed kan forårsage smerter, især hvis den har været der gennem længere tid.

Men vi må huske, at hverken massage, træning, kiropraktik eller vilje kan regulere de toniske muskler, idet de er styret af hjernen. Dvs., at nogle muskler er mere eller mindre spændte, mens vi slapper af. Hvorfor? Det er, fordi hjernen har fået forkerte informationer om, hvad der er vandret og lodret, og hjernen har derfor regnet en forkert stilling ud. Disse informationer kommer mange steder fra, men tre steder udgør de fleste problemerstillinger:
Fodstillingen, øjenmusklerne, og kæbefunktionen.

Fødderne

Fødderne får besked fra vores trykfølere under foden. De fortæller hjernen, hvordan vi står på vores fødder. Dvs., at fødderne giver besked om, hvorvidt vi står forover, bagud eller på ét ben. Ud fra det regulerer hjernen vægtfordelingen, så vi får en ret holdning. Men problemet opstår, når vores fødder er slidte eller atrofierede. Det skyldes, at vi altid har "proteser" på fødderne, altså sko.

Problemet er nu, at vi står skævt på fødderne, men hjernen får det ikke at vide og kan derfor ikke regulere kropsholdningen, så den bliver lige i forhold til den skæve fodstilling. Fodstillingsproblemer er den hyppigste årsag til smerter i lænden og nedefter. Smerten vil oftest ses midt på dagen og senere, altså efter vi har gået skævt, hver gang vi har taget et skridt.

Det mest hensigtsmæssige fodtøj er så tæt på ingen sko som muligt, altså sko der er flade i bunden. De må ikke være fodformede og ikke have en snude, der vender opad.

Øjnene og kæben

Igen får hjernen her informationer om, hvordan vi står i forhold til øjnene. Disse oplysninger kommer fra nethinden, der informerer om rumlighed, altså lodrette og vandrette linier, når vi er stående. Der oplyses også, hvad der foregår yderst i synsfeltet - det felt man ikke ser, men fornemmer. Derudover kommer der informationer fra øjets muskler og øjets stilling i øjenhulen. Hjernen tilretter øjets stilling i forhold til dette. Dvs., at vi ikke selv skal tænke på, hvordan vi kommer fra A til B, men blot kaste blikket og derefter gå, hvor man ser - og ikke se hvor man går.

Der er to ting, som kan forstyrre øjnene. Den ene er "proteser" foran øjnene i form af briller. Den anden forstyrrelse kommer fra kæben/tænderne. Dette giver spændinger, der påvirker ansigtsnerven (Trigeminus). Smerter som følge af kæbeproblemer er typisk tilstede fra morgenstunden. Mens symptomer fra øjnene typisk tiltager i løbet af dagen.

Briller med glidende overgang/prismer skal sidde meget præcist. Hvis de glider et par millimeter ned, giver det meget ofte en skævhed på 4-5 cm.

Hyppigste symptomer fra øjne/kæbe er: Hovedpine, smerter i nakken og øverste del af ryggen, smerter mellem skulderblade, i albueledet og frem for alt træthed og koncentrationsbesvær.​

Typiske smerter med posturologisk årsag

Igen får hjernen her informationer om, hvordan vi står i forhold til øjnene. Disse oplysninger kommer fra nethinden, der informerer om rumlighed, altså lodrette og vandrette linier, når vi er stående. Der oplyses også, hvad der foregår yderst i synsfeltet - det felt man ikke ser, men fornemmer. Derudover kommer der informationer fra øjets muskler og øjets stilling i øjenhulen.

Hjernen tilretter øjets stilling i forhold til dette. Dvs., at vi ikke selv skal tænke på, hvordan vi kommer fra A til B, men blot kaste blikket og derefter gå, hvor man ser - og ikke se hvor man går.Der er to ting, som kan forstyrre øjnene. Den ene er "proteser" foran øjnene i form af briller.

Den anden forstyrrelse kommer fra kæben/tænderne. Dette giver spændinger, der påvirker ansigtsnerven (Trigeminus). Smerter som følge af kæbeproblemer er typisk tilstede fra morgenstunden. Mens symptomer fra øjnene typisk tiltager i løbet af dagen. Briller med glidende overgang/prismer skal sidde meget præcist. Hvis de glider et par millimeter ned, giver det meget ofte en skævhed på 4-5 cm. Hyppigste symptomer fra øjne/kæbe er: Hovedpine, smerter i nakken og øverste del af ryggen, smerter mellem skulderblade, i albueledet og frem for alt træthed og koncentrationsbesvær.

Ryg- og nakkeproblemer samt diskusprolaps. Hovedpine, herunder migræne, er meget ofte posturologiske problemer. Desuden skyldes problemer i skulder og albueled, herunder museskader, ofte posturologisk oprindelse. Desuden smerter i fødder. Patienter med piskesmæld får et langt bedre behandlingsresultat - uansat behandlingsform - når kropsholdningen rettes til. Posturologiske behandlingsresultater bliver langt bedre, hvis det posturologiske er tilrettet.

Behandlingsforløb ved posturologiske forstyrrelser

Skævheder, der skyldes posturologiske forstyrrelser, kan konstateres ved en undersøgelse. Ved øjen- og kæbefunktioner er gentagelse af behandlingen nødvendig. Ved fødder er det nødvendig at kontrollere og behandle følgevirkninger.

Foden behandles med en sål, hvori der lægges en microchip og/eller nogle sensoriske (ikke mekaniske) tynde indlæg.

Behandling af øjnene foregår med bestemte nordpolsmagneter, øreakupunktur, øjenøvelser eller regulering af briller.

Behandlingen af kæbe er øreakupunktur, mens skævt bid reguleres ved tandlægen.​