Når sporten gør ondt/ skade

Træning er godt for kroppen, men har du fået en fibersprængning eller forstuvet noget, har du problemer med knæ, skulder, ryg og nakke, behøver det ikke ende med en lang skadesperiode.

Sportsskader kan hurtigt og effektivt afhjælpes eller bedres, så din skade heler hurtigere. Jeg har bl.a. hjulpet fodboldspiller og håndboldspiller, der ikke har tid til lange skadespauser. 

Også hvis du har gamle skader, som du har svært ved at komme over, eller hvis du får den samme skade igen og igen, kan jeg ofte hjælpe dig videre, så du fysisk igen kan komme til at yde dit bedste. 

Jeg har gode erfaringer med forskellige behandlingsformer som akupunktur, posturologi og myorefleksterapi til at afhjælpe eller lindre sportsskader. Alle behandlingsforløb er individuelle, og jeg vurderer hver gang, hvilken behandling der er den rigtige for netop dig. 

Generelt vil behandling:

  • forkorte din skadesperiode
  • optimere din restitution
  • fremme blodgennemstrømningen
  • fremme udskillelsen af endorfinerformer
  • reducere hævelse
  • reducere muskelspænding
  • reducere smertefornemmelse
  • øge din bevægelighed

Akupunktur reducerer smerte

Akupunktur afspænder muskulaturen, reducerer smerte og øger blodgennemstrømningen i det skadede område. Det fremskynder helingsprocessen og får kroppen til at restituere hurtigere. Akupunktur er derfor en meget effektiv behandlingsmetode til sportsskader.

Posturologi retter kroppen op

Behandling med posturologi består primært i at genoprette de rigtige signaler mellem hjernen og kroppens muskler og nerver, så kroppens muskler spændes symmetrisk og kroppen rettes op. Hvis du ikke har været udsat for en læsion eller varig skade, skyldes “uforklarlige” smerter ifølge den posturologiske tankegang ofte, at kroppens knogler og led er fejlindstillet i forhold til hinanden. Denne fejlindstilling skyldes, at kroppens muskler spændes asymmetrisk. læs mere under posturologi.

Fiberskade, fibersprængning, muskelforstrækning

Ved en muskelforstrækning er musklen blevet overbelastet. Musklen har beskyttet sig ved at trække sig sammen og forkorte sin bevægeradius. Ved bevægelse vil musklen trække sig yderligere sammen, og det forårsager smerten. Musklen er nu i en forkortet position, der hæmmer din bevægelsesfrihed og giver smerter, når du bevæger dig.

Ved en fiberskade/fibersprængning er det muskelfibrene, som er bristet. Smerten er langt mere intens, sammenlignet med smerterne ved en muskelforstrækning. Ved behandling af en fiberskade og muskelforstrækning kan din genoptræningsperiode ofte forkortes, og smerterne reduceres.

Myorefleksterapi

Det løsner muskler op igen ved et lille tryk på muskel til hæftningen. Det er yders effektiv ved sportsskader.

Forskellige former for skader

Knæskader 
Ved knæskader er det ofte muskulaturen på for- og bagside af låret og musklerne i læggen, som forårsager symptomerne i knæet. Behandling vil afspænde muskulaturen, og med fornuftig træning er problemet ofte hurtigt løst. I forbindelse med menisk-, led- og korsbåndsskader øger behandling typisk bevægeligheden, reducerer eventuelle smerter og ømhed og optimerer helingsprocessen.

Lyskenskader 
Lysken er et sted, hvor mange sener fra låret hæfter. Der er derfor flere mulige årsager til en lyskenskade. Bliver du behandlet umiddelbart efter skaden opståen, kan skadesforløbet afkortes markant.

Skader i ankel og akillessene
En mindre forvridning i anklen kan skabe store problemer i længere tid. Når du fx vrikker om, vil musklerne i læggen trække sig sammen for at beskytte anklen mod yderligere forvridning. Ved problemer i akillessenen vil læggen også være spændt, hvorfor en del af behandlingen består i at afspænde lægmusklerne. Når muskelspændingen er reduceret, kan du påbegynde genoptræningen.

Golfarme & tennisalbuer
Tennisalbuer er ikke kun et problem for tennisspillere, ligesom golfarme ikke kun er et problem for golfspillere. Problemerne kan opstå ved fx sportsaktiviteter, men også ved monotont arbejde, hvor musklerne overbelastes og bliver stramme.

En tennisalbue sidder lige under albuen, på tommelfingersiden af underarmen. Sidder den på lillefingersiden, kaldes den for golfarm. Begge dele giver smerter, primært ved bevægelse, og behandles normalt med en stram forbinding og aflastning. Behandles en tennisalbue eller golfarm ikke, kan tilstanden vare ved i måneder, men jeg har erfaring med, at begge dele kan afhjælpes med få behandlinger, hvis du kommer tidligt i forløbet.

Ryg- & lændesmerte
Ryg- og lændesmerter kan have utroligt mange underliggende årsager. De mest almindelige årsager til ryg- og lændesmerter er posturologiske. 

Er smerterne akutte, det vil sige nyopståede og stærke, kaldes det for hold i ryggen, hekseskud, facetsyndrom, lumbago, myoser eller slet og ret akutte smerter. Er smerterne af mere end tre måneders varighed, kaldes de for kroniske smerter.

Forstuvning

En forstuvning er en beskadigelse af ledbånd og eller bløddele omkring et led. Forstuvninger varierer i sværhedsgrad fra banale til alvorlige ledbåndsskader. Symptomerne er hævelse, smerter og nedsat funktion af leddet.

Når skaden sker, så skal der en komparations bind på og is 10 min og 10 min varme, flere gange i døgnet. Der til skal man bevæge det skade område så meget som muligt uden smerte. Samt have det skade område over hjerte højde.

Det er med at komme i gang med behandling akupunktur og myorefleksterapi hurtigst muligt, for at begrænse skades perioden.